Estes brownies aparecem descritos na capa da revista Bon Appétit como sendo os melhores de todos os tempos. Acreditei, pois os caras dessa revista sabem o que dizem. E realmente são!!
Já preparei esta receita duas vezes. Na primeira, fiz da forma convencional, em forma quadrada como manda a receita. O resultado - brownies com aquela casquinha crocante e fina por fora e totalmente denso, pesadão de chocolate por dentro - MARAVILHOSO!. Desta vez, assei-os em porções individuais, já que o objetivo era dividí-los com os colegas do curso de inglês e não imaginava todo mundo com as mãos melecadas de chocolate em plena aula.
Desta vez, segui a receita quase a risca, com a diferença que acrescentei 100 gramas de chocolate meio amargo picado a massa pois precisava de um pouco mais de gordura (mais ainda?!!), estava com receio de que ficariam secos quando assados individualmente.
Como não estou comendo chocolate, pedi ao marido que provasse (ardua tarefa). Ele aprovou os brownies com a ressalva de que talvez estivessem muito doce para o paladar estrangeiro. Eu acredito que não estavam, pois quase trinta browniezinhos se foram num piscar de olhos.
Brownies de Manteiga Queimada e Nozes
(revista Bon Appétit, fevereiro 2011)
Ingredientes
10 colheres de sopa de manteiga sem sal, cortada em cubos
1 1/4 de xícara de açúcar
3/4 de xícara de cacau em pó sem açúcar
1/4 de colher de chá de sal
1 colher de chá de extrato de baunilha
2 ovos grandes, gelados
1/3 de xícara de farinha de trigo
1 xícara de nozes picadas
Preparo
1. Posicione a grade no terço inferior do forno e pré-aqueça em 180 graus. Forre uma forma quadrada de 20x20 cm com papel alumínio*, pressionando bem o papel contra as laterais e deixando uma sobra de 5 cm que ajudará na hora de desenformar. Unte o papel alumínio com óleo vegetal. Se for fazer porções individuais, apenas unte bem com manteiga, uma forma anteaderente com capacidade para 36 mini muffins.
2. Em uma panela de fundo grosso, derreta a manteiga em fogo médio. Cozinhe, mexendo sempre, até que pare de espumar e começe a aparecer alguns pontinhos marrons no fundo da panela (é a manteiga começcando a queimar), mais ou menos 5 minutos. Retire do fogo e imediatamente adicione o açúcar, cacau em pó**, 2 colheres de sopa de água, a baunilha e o sal.. Mexa bem para misturar. Deixe esfriar por 5 minutos (a mistura ainda estará quente)
3. Adicione os ovos a mistura quente, um a um, batendo vigorosamente. Quando a mistura estiver grossa e brilhante adicione a farinha de trigo e mexa bem. Bata a massa 60 vezes (não sei o porque desse número, apenas bati sem questionar) com uma colher de pau. Adicione as nozes e transfira a massa para a forma.
4. Asse os brownies por 25 minutos, ou até que ao inserir um palito, ele saia quase limpo (com alguns pedacinhos grudados). Depois de assado, coloque a forma em uma gradinha para esfriar. Usando as abas do papel alumínio, levante os brownies da forma. Corte em pedaços de 5 cm e armazene-os em um recipiente com fechamento hermético, em temperatura ambiente (se der tempo!!).
*Já usei uma forma retangular média (aquela do joguinho de três formas, comum no Brasil).
**Se for fazer mini brownies, adicione 100 gramas de chocolate meio amargo a mistura
In English
These brownies are described on the cover of Bon Appétit magazine as the "Best-Ever Brownies". I believed it, because the guys from BA know the things. And they were right, the brownies are delicious!
I have already prepared this recipe twice. At first, I made it in the conventional way, using a square pan as required by the recipe. The result - brownies with that thin and crispy crust on the outside and fully dense, gooey inside - WONDERFUL!. This time, I baked them bite-sized, since the goal was to divide them with my colleagues from the English course and I could not imagine everyone with their hands covered in chocolate while flipping through their books.
At this time, I followed the recipe almost exactly, except for the addition of 3.5 oz of chopped semisweet chocolate to the dough because I needed a little more fat (even more?!), as I was afraid that they would be dry when baked individually.
Since I'm not eating chocolate, I asked my husband to taste them (arduous task). He approved the brownies with the caveat that maybe they were to sweet to foreigners taste. I believe that they were not, since more than 30 of the little ones were gobbled down very quickly!
Brownies with Browned Butter and Walnuts
Brownies with Browned Butter and Walnuts
(From Bon Appétit magazine, feb. 2011)
Ingredients
1 tablespoon (1 1/4 sticks) unsalted butter, cut into 1-inch pieces
1 1/4 cups sugar
1/4 teaspoon salt
3/4 cup natural unsweetened cocoa powder
1 teaspoon vanilla extract
2 large eggs, chilled
1/3 cup unbleached all-purpose flour
1 cup walnuts pieces
Directions
1. Position rack in bottom third of oven and preheat to 325F. Line 8x8x2-inch metal baking pan with foil, pressing foil firmly against pan sides and leaving 2-inch overhang. Coat foil with vegetable oil. For the bite-size brownies, I used a mini muffin pan (36 capacity) coated with melted butter
2. Melt butter in medium saucepan over medium heat. Continue cooking until butter stops foaming and browned bits form at bottom of pan, stirring often, about 5 minutes. remove from heat; immediately add sugar, cocoa, 2 teaspoons water, vanilla, and 1/4 teaspoon salt. Stir to blend. Let coll 5 minutes (mixture will still be hot).
3. Add eggs to hot mixture 1 at a time, beating vigorously to blend after each addition. When mixture looks thick and shiny, add flour and stir until blended. Beat vigorously 60 strokes. Stir in nuts. Transfer batter to prepared pan.
4. Bake brownies until toothpick inserted into center comes out almost clean (with a few moist crumbles attached), about 25 minutes. Cool in pan on rack. using foil overhang, lift brownies from pan. Cut into 4 strips. Cut each strip crosswise into 4 brownies. Store airtight at room temperature (if you have time for!!)
1 1/4 cups sugar
1/4 teaspoon salt
3/4 cup natural unsweetened cocoa powder
1 teaspoon vanilla extract
2 large eggs, chilled
1/3 cup unbleached all-purpose flour
1 cup walnuts pieces
Directions
1. Position rack in bottom third of oven and preheat to 325F. Line 8x8x2-inch metal baking pan with foil, pressing foil firmly against pan sides and leaving 2-inch overhang. Coat foil with vegetable oil. For the bite-size brownies, I used a mini muffin pan (36 capacity) coated with melted butter
2. Melt butter in medium saucepan over medium heat. Continue cooking until butter stops foaming and browned bits form at bottom of pan, stirring often, about 5 minutes. remove from heat; immediately add sugar, cocoa, 2 teaspoons water, vanilla, and 1/4 teaspoon salt. Stir to blend. Let coll 5 minutes (mixture will still be hot).
3. Add eggs to hot mixture 1 at a time, beating vigorously to blend after each addition. When mixture looks thick and shiny, add flour and stir until blended. Beat vigorously 60 strokes. Stir in nuts. Transfer batter to prepared pan.
4. Bake brownies until toothpick inserted into center comes out almost clean (with a few moist crumbles attached), about 25 minutes. Cool in pan on rack. using foil overhang, lift brownies from pan. Cut into 4 strips. Cut each strip crosswise into 4 brownies. Store airtight at room temperature (if you have time for!!)
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